Τι πρέπει να λέμε στα παιδιά μας κάθε μέρα



Τα παιδιά διαμορφώνουν το σύστημα αξιών τους εσωτερικεύοντας αυτά που ακούν και βλέπουν κυρίως από τους γονείς τους. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προσέχουν πολύ τον τρόπο που συμπεριφέρονται και μιλούν στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με έρευνες, για κάθε άσχημη κουβέντα ή αρνητικό χαρακτηρισμό,  που λέμε στα παιδιά μας, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε θετικές φράσεις, για να διορθωθεί το κακό.

Βέβαια όλα αυτά είναι πολύ εύκολα στην θεωρία, αλλά στην καθημερινότητα με τα τεντωμένα νεύρα και την πίεση των υποχρεώσεων, συνήθως ξεχνάμε όλα αυτά που θα πρέπει να λέμε στα παιδιά μας για να τα κάνουμε να νιώθουν όμορφα και να πιστέυουν στον εαυτό και τις δυνάμεις τους.

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει καθημερινά να λένε τα παρακάτω:
  • Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει συνδεδεμένο με τους γονείς του. Η αίσθηση της ενωμένης οικογένειας, η ασφάλεια και η σιγουριά που αυτή προσφέρει είναι απαραίτητα στοιχεία για τα παιδιά. Καθημερινά θα πρέπει να τονίζετε στο παιδί ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικογένειας και ότι ποτέ δεν θα είναι μόνο του, γιατί εσείς θα είστε δίπλα του.
  • Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι είναι ικανό. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του και να νιώσει ότι έχει ικανότητες και ταλέντα, θα πρέπει κάθε μέρα να του δίνετε την ευκαιρία να κάνει μόνο του πράγματα και να επαινείτε τις προσπάθειες του.
  • Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι είναι σημαντικό. Και όχι απλά ότι είναι σημαντικό, αλλά ότι είναι πιο σημαντικό από την καριέρα σας ή τις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο. Ζητήστε την γνώμη του, ακούστε το, όταν σας μιλά και πείτε του ότι όσες υποχρεώσεις και αν έχετε, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εκείνο.
  • Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι δεν πειράζει, αν κάνει λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι αποτυγχάνουμε. Μην σταματάτε να λέτε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει, αν δεν τα καταφέρνει πάντα, αφού είναι αρκετό που προσπαθεί και μαθαίνει από τα λάθη του. Επιβραβεύστε την προσπάθεια του, ακόμα και όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που περιμένατε.